Poznej moderní Izrael
Czech English

Přidejte si nás na facebook!

Izraelská kultura v květnu 2012

02. 05. 2012

ANIFILM – Mezinárodní festival animovaných filmů

3. - 8. května 2012, Třeboň

ANIFILM – Mezinárodní festival animovaných filmů Letošní ročník mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm se koná v Třeboni v termínu od 3. do 8. května. Hlavní částí programu festivalu jsou tři soutěže. V Mezinárodní soutěži celovečerních animovaných filmů se o hlavní festivalovou cenu utká desítka snímků, které do Třeboně dorazí z celého světa. Mezinárodní soutěž krátkých animovaných filmů představí nejlepší krátké filmy za loňský rok. V Třeboni budou se svými filmy soutěžit také studenti v Česko-slovenské soutěži studentských animovaných filmů.

Nesoutěžní filmový program připomene tvorbu vynikajících českých i zahraničních tvůrců světového formátu.

Kromě třech sálů se opět bude promítat jak na náměstí, tak na rybníku Svět. Doprovodný program tradičně nabídne výstavy, koncerty a loutková představení pro děti.

 

V rámci sekce Fokus se můžeme těšit na prezentaci prestižní izraelské filmové školy Bezalel, která nabídne projekci 12-ti studentským animovaných filmů této školy v sobotu 5. 5. od 16:00 do 17:45 hodin v Divadle J. K. Tyla, a pak v pondělí 7. 5. od 15:00 do 16:00 hodin v Loutkovém divadle.

Kromě zástupců školy Bezalel bude hostem festivalu také mladá režisérka Sivan Kidron, která představí svůj absolventský snímek Plejtvák obrovský v Mezinárodní soutěži krátkých animovaných filmů.

 

Sivan Kidron: Plejtvák obrovský – Izrael/2011/6min

Poté co můj děda oslavil sté narozeniny, nastěhoval se k nám. Sedával pak na místě, odkud jsme dříve pozorovali moře. Až na to, že dědeček byl plejtvák. Vysedával tam po celý boží den, upíjel čaj a zakrýval moře.

Projekce filmu:

4. 5. - Mezinárodní soutěž krátkých animovaných filmů - blok III, 19:00-20:30, Divadlo J. K. Tyla
5. 5. - Mezinárodní soutěž krátkých animovaných filmů - blok III, 13:00-14:30, Divadlo J. K. Tyla

www.anifilm.cz

                            

ANIFILM

JANNEC LEVI: „Strýček Ludvík v honduraských stepích“

JANNEC LEVI: „Strýček Ludvík v honduraských stepích“V nakladatelství Práh česky právě vyšel mnoha cenami ověnčený bestseller mezi dětskými knihami Strýček Ludvík v honduraských stepích, první ze série pěti knih o neuvěřitelných dobrodružstvích strýčka Ludvíka od izraelského spisovatele Jannece Leviho. Autorem veselých ilustrací je Janiv Šimoni.

Strýček Ludvík, moderní ztělesnění barona Prášila, osloví děti, dospívající i jejich rodiče, především však čtenáře od čtyř do jedenácti let. A už brzy se můžeme těšit na druhou knihu, na Strýčka Ludvíka ve švýcarské stepi, jejíž vydání má nakladatelství Práh ve svém edičním plánu.

Strýček Ludvík není jen tak nějaký obyčejný strýček, je to strýček pohádkový. A ani jeho příběhy nejsou obyčejné, protože strýček Ludvík se setkal s kouzelníky, na chvíli se stal šaškem v Opačném království, kde lidé chodí po rukou, a od jisté smrti ho zachránili jeho čtyři vlasy. A to není všechno! Tak pojďte společně se strýčkem Ludvíkem šplhat do oblak, kamarádit se s obry, bojovat se strašidly, a možná se i dozvíte pár důležitých věcí o životě.

Autor přijede do Prahy na pozvání nakladatelství a ve dnech 3. a 4. května uskuteční řadu rozhovorů.

 www.prah.cz

 
 

 TOM SEGEV v Praze – autor knihy „Simon Wiesenthal – Skutečnost a legenda“

9. května, 2012, 18:00, Vzdělávací a kulturní centrum Židovského muzea (Maiselova 15, Praha)

diskutovat Michal Frankl při setkání ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského mV nakladatelství Paseka vyjde v příštích dnech v češtině v překladu Terezy Černé životopis slavného lovce nacistů Simona Wiesenthala. Jeho autor, izraelský historik a novinář Tom Segev, bude při té příležitosti od 9. do 11. května v Praze.

O knize nazvané Simon Wiesenthal - skutečnost a legenda, a nejen o ní, bude s autorem diskutovat Michal Frankl při setkání ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea ve středu 9. května.

Segevův životopis nijak neidealizuje a kriticky popisuje všechny zákruty jeho neklidného života od mládí přes téměř zázračné přežití v době holocaustu až po jeho poválečné hledání nacistických válečných zločinců. Největší prostor věnuje Segev Wiesenthalovým kauzám, především jeho stopování Adolfa Eichmanna a dalších významných nacistických zločinců, a četným Wiesenthalovým sporům, např. jeho konfliktu s rakouským kancléřem Brunem Kreiskym či sporu ohledně válečné činnosti Kurta Waldheima. Wiesenthal je líčen jako člověk, který se vrhá do řady kontroverzí, který se mýlí, je ve svém úsudku o nacistických zločincích ovlivňován svými politickými názory či se snaží manipulovat média. Kniha se nevyhýbá ani různým zákulisním hrám a epizodám, včetně Wiesenthalovy spolupráce s tajnými službami.

 www.paseka.cz/?produkt=3280

 
 

DANIEL BARENBOIM – Pražské jaro 2011

15. května 2011, 20:00, Obecní dům – Smetanova síň, Praha

Koncert Vídeňských filharmoniků, který se koná v úterý 15. května v rámci letošního 67. mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro zazní pod taktovkou argentinsko-izraelsko-španělského dirigenta a klavíristy Daniela Barenboima.

Na programu koncertu budou Symfonie č. 39 Es dur, č. 40 g moll a č. 41 C dur „Jupiter“ Wolfganga Amadea Mozarta.

 www.festival.cz  / www.danielbarenboim.com

 

MEIR ŠALEV: „Ruský román“

 MEIR ŠALEV: „Ruský román“Na konci dubna vyšla v nakladatelství Garamond v překladu Šárky Doležalové kniha Ruský román předního izraelského prozaika Meira Šaleva.

Kniha předestírá groteskně vážné zpodobení družstevní vesnice v Izraeli, jež připomíná Chagallovy obrazy: podobně jako ony je silné především atmosférou, barvami a symboly. Všechny postavy se pohybují na pomezí uvěřitelnosti – svérázný učitel Pines, jenž prokládá svou řeč biblickými citáty a sbírá broučky, strážník a terorista Rilov, trávící dny v kanalizaci, či strýc Efrajim, který zmizí s milovaným býkem na zádech. Podobně pozoruhodná jsou zvířata: zádumčivý mezek Zajcer se svými neotřesitelnými zásadami, pelikáni přinášející v zobáku poštu z Ruska či kocour Bulgakov, z nějž zkažená lidská společnost udělala zabijáka. Šalev si tropí šprýmy z národních mýtů a utopických vizí izraelských průkopníků, přičemž rafinovaně využívá poetiky východoevropské jidiš literatury.

 www.e-garamond.cz

 

 

SVĚT KNIHY PRAHA – MEIR ŠALEV – RUTH BONDY

17. – 20. května 2012

SVĚT KNIHY PRAHA – MEIR ŠALEV – RUTH BONDYV rámci 18. mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha 2012 se již tradičně představí izraelská literatura na samostatném stánku v centrální hale Průmyslového paláce pražského Výstaviště.

Stánek Izraele bude prezentovat knihy v hebrejském i anglickém jazyce, ale představí i české překlady izraelských autorů včetně nejnovějších titulů, které vyšly v nakladatelstvích Mladá fronta, Paseka, Garamond, Pistorius & Olšanská nebo Práh. Jednou z novinek na stánku bude také kniha Meira Šaleva Ruský román.  

Meir Šalev, který patří mezi nejvýraznější osobnosti současné izraelské literatury, přijede letos do Prahy nově vydanou knihu osobně představit. V rámci svého pobytu bude autor hostem pořadu Marka Ebena Na Plovárně, poskytne řadu rozhovorů, a samozřejmě zavítá také na Svět knihy. Se spisovatelem se na veletrhu Svět knihy můžete setkat v pátek 18. května na autorském čtení a besedě, která se koná ve 12:00 hodinAutorském sále v levém křídle Průmyslového paláce.

 

Letošním hostem veletrhu bude také izraelská novinářka, spisovatelka a překladatelka českého původu Ruth Bondyová, která do hebrejštiny přeložila přes 40 českých knih.

 www.bookworld.cz/cz/menu/uvodni-informace        

 
 

PF 2012 – Mezinárodní sklářský festival – Izraelské a české současné umění ve skle

14. května – 30. června 2012, Galerie Pokorná (Šafaříkova 3, Praha 2)

PF 2012 – Mezinárodní sklářský festival – Izraelské a české současné umění ve sklePražský festival současného sklářského umění vznikl před čtyřmi lety myšlenkou ukázat, jak se změnilo vnímání skla v průběhu posledních 60 let, pro historii umění zanedbatelná doba, ale dost dlouhá na to, aby zcela změnila tvář a užití tohoto materiálu.

Letošní konfrontace sklářského umění proběhne na deseti místech, devět z nich bude v Praze, desáté v prostorách Českého centra v New Yorku. PF12 představí práce umělců z Čech, Moravy, Slovenska, Francie a Izraele.

Mladá generace umělců z Izraele vystaví své práce společně s českými umělci, kteří se zaměřují na podobná témata práce. Zahájení výstavy se koná v pondělí 14. května v 18:00 hodin v Galerii Pokorná. Vystavují: Nirit Dekel, Roi Carmeli, Olya Brener, Michal Czeisler, Aleš Vacek, Kateřina Karlová a Kateřina Handlová.

 www.wix.com/prazsky/festival / www.galeriepokorna.cz